Zlatno mlijeko je čuveni ayurvedski napitak koji je pun ljekovitih svojstava koji mogu našem tijelu, ako se redovno uzima, dosta dobrog donijeti.

Ovi napici su bogati okusima, mirisima i imaju jako zavodljive boje. Zlatno mlijeko je piće koje obavezno trebate uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu.

Ayurveda je vrsta alternativne, istočnjačke medicine i ona se upotrebljava već hiljadama godina, a svoje porijeklo vuče iz Indije.

Jedna čaša zlatnog mlijeka dnevno je dovoljna da popravite svoju probavu, nervni sistem, ali i vaše emocije. O čemu se zapravo ovdje radi? U pitanju je kombinacija biljnog mlijeka po ličnom ukusu (soja, zob, badem) i u to se dodaju začini kako bi se dobila jedna prava vitaminska bomba koja je puna hranljivih minerala i jako bogatog ukusa.

Jedna šolja ovog mlijeka sa medom već se odavno upotrijebljava kao koristan lijek protiv kašlja i prehlade, a također odlično djeluje i na kožu.

Baš zbog ovoga je jako bitno pijenje jedne šolje ovog napitka dnevno jer će to da pomogne i u odbrani od virusa, prehlada, a isto tako će ojačati i vaš imuni sistem.

Sastojci:

– 1 čaša biljnog mlijeka

– 1 čajna kašika gheeja

– 1/3 čajne kašike kurkume

– prstohvat crnog papra ili cimeta i

– med

Priprema:

Trebate jednu čašu mlijeka da izlijete u jednu posudu i onda stavite na vatru, potom dodajte ghee i začine da bi se oni rastopili u toplom mlijeku. Miješajte bez pauze sve dok se mlijeko ne zakuha. Kada mlijeko prokuha uklonite s vatre i pustite da one dovoljno ohladi da se može piti. Dodajte potom meda i popijte dok je toplo.