Ove sedmice maleni sultanat Brunej postaje prva država koja homoseksualnost smatra zločinom i kažnjava smrtnom kaznom.

Uvođenje ove promjene je dio internacionalnog uvođenja šerijatskog zakona prvi put najavljenog 2014. godine, kad je sultan Hasanal Bolkia izjavio da odluka nije pitanje nečije zabave, već „pokoravanje Allahovoj zapovjesti zapisanoj u Kuranu“.

Sultan, ujedno i premijer Bruneje tad je rekao da će se zakonske promjene sprovoditi u tri faze. Prva faza, planirana za maj 2014. zahtjevala je pojavljivanje pred islamskim sudom za pojedince koji bi imali dijete van braka, ne bi dolazili na molitve petkom ili bi bili viđeni kako promovišu neku vjeru pored islama. Tu bi im bila izrečena novčana ili zatvorska kazna.

Sljedeća faza podrazumijevala je šibanje i sakaćenje muslimana koji konzumiraju alkohol ili kradu, a trebala je biti sprovedena u 2015. godini. Zbog glasnih globalnih kritika je ipak odložena izmjena posljednje dvije faze.

Pet godina kasnije, on nastavlja sa sprovođenjem nasilnih promjena. Od trećeg aprila, svi za koje se otkrije da su u istospolnim vezama, da su izvršili prevaru, sodomiju, silovanje ili bladfemiju isplanirano je kamenovanje i bičevanje do smrti.

Od ukupnog stanovništva Bruneje samo su 67% muslimani, ali kako se prva faza odnosila na sve, izgleda da ni u naredne dvije ostali neće biti izuzeti.

Kako ovaj zakon krši ljudska prava na nezamislivom nivou, cijeli svijet trenutno izražava negodovanje.

Brunej je potpisao UN konvenciju protiv mučenja i drugih svireposti, neljudskog i ponižavajućeg ponašanja i kažnjavanja, ali ona nikada nije potvrđena.

Prema riječima osnivača grupe za ljudska prava „The Brunei Project“, Metjua Vulfa, vlada nije dala nikakvu javnu izjavu o promjeni zakona. Napori da se ovi zakoni suzbiju bit će pravi izazov s obzirom na ograničeno vrijeme za borbu.

“Pokušavamo vršiti pritisak na vladu Bruneja ali jasno nam je da je ostalo vrlo malo vremena dok zakoni u potpunosti ne stupe na snagu” – rekao je Vulf: “Iznenadilo nas je što sada odjednom imaju datum i plan da završe sve faze.”

I Indonezija je donedavno bila pod prismotrom zbog okrutnog i nehumanog ponašanja prema pripadnicima LGBTQ zajednice. U serijama racija hapšeni su homoseksualci na mjestima gde bi izlazili, u hotelima, čak i u stambenim prostorima.

Aktivisti za ljudska prava svim sredstivma pokušavaju da zaustave vladu Bruneja da finalizira primjenu ovih nehumanih zakona.