Dolaskom zimskog perioda, neizostavan segment svakog ručka ili večere jeste salata od kiselog kupusa. Preukusan je ako se ukiseli na pravi način, a ako niste znali sadrži više vitamina C nego limun i narandža zajedno. Ako po prvi put želite nakiseliti kupus, prvo se informišite kako to uraditi na pravi način da ne biste napravili početničku grešku koju radi svako od nas.

Prva i osnovna stvar jeste da izaberete odgovarajuće, veće glavice kupusa, odstranite prva 2,3 sloja i naravno potrebno vam je dosta soli, bez koje proces kišeljenja ne bi imao dobar efekt. Glavice dobro operite, zarežite na korijenu glavice kupusa i onda ih položite u posudu ili bure koje ste predvidjeli za vašu ukusnu salatu. Što se soli tiče, omjer je sljedeći, kilogram soli na 30 kilograma kupusa. Optimalna temperatura za dobijanje kvalitetno kiselog kupusa je od 18 do 22 stepena celzija.

Ono što je veoma bitno je to da kada poredate sve glavice u bure, između njih ne smije biti praznog prostora, zato u te praznine ubacite oštećene glavice kupusa i na taj način će kompletan sadržaj biti “stisnut” što vi zapravo i želite. Slijedeće što trebate uraditi jeste da nalijete vodu u bure sa kupusom, pazite na količinu jer morate prekriti kupus sa otprilike dva prsta vode i biće dovoljno.  Kada ste sve završili, prije zatvaranja bureta, stavite na kupus plastični ili drveni pritiskivač i cijela procedura je završena. I da ne zaboravimo, uzmite kuhinjsku krpu, po njoj pospite pola kilograma soli, i postavite je preko pritiskivača da se može polako otapati u samom buretu i tako će dolaziti do svih glavica kupusa.

Ostavite da se kiseli dva mjeseca, pazite da ne dođe do omekšavanja kupusa, jer pravi kiseli kupus mora biti čvrst i kompaktan.

Preporučujemo