Uz jako malo utrošenog vremena i jako puno ljubavi, sasvim lako možete i vi napraviti hljeb kao iz snova. S vana hrskav, a iznutra mekan kao duša.

Jedan od najpoznatijih britanskih pekara i poslastičara ikada Paul Hollywood je otkrio svoju tajnu odličnog hljeba. Kazao je kako se prema svakom tijestu obavezno morate odnosite sa ogromnom pažnjom, kako bi nakon pečenja ono bilo lagano i pahuljasto. Sve što morate učiniti za ovaj jednostavan recept je da pripremite 500 grama polubijelog pšeničkog brašna, 10 grama soli, 10 grama instant kvasca, 370 mililitara hladne vode i jako malo maslinovog ulja na kraju.

Najprije trebate da uzmete jednu okruglu plastičnu posudu i da je dobro nauljite i usput pripremite i dva lima za pečenje koje treba obložiti papirom. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, so i kvasac i onda potom dodajte 3/4 vode i sve lagano izmiješajte. Kada vam se tijesto počne oblikovati u jednu kuglu, onda počnite postepeno dodavati preostalo četvrtinu vode. Mikserom mutite nekih 5 minuta dok vam tijesto ne postane sjajno i elastično, a zatim ga prebacite u posudu koju ste prethodno nauljili i prekrijte jednom čistom krpom. Sačekajte da vam se udvostruči volumen tijesta (za šta je potrebno nekih sat vremena). Nauljite radnu površinu i izvadite svoje tijesto. Jako pažljivo trebate pristupiti kako bi hljeb i nakon pečenja izgledao pahuljast i mekan. Tijesto podijeli na 5 manjih dijelova.

Svaki od tih dijelovi dlanovima oblikujete u bagguett i položite ih na jedan lim koji je prethodno bio obložen papirom za pečenje. Rernu zagrijte na 220 stepeni Celzijusa i na samo dno postavite jedan dublji lim kako bi se on zagrijao. Kada se baguetti dignu, pospite ih lagano brašnom i nožem napravite par rezova po gornjoj površiti i onda sve to stavite u rernu. Zagrijani lim napunite vodom i pecite 25 minuta dok hljeb ne poprimi zlatnu boju.