Savjeti

Domaća pasta čisti pećnicu u tren oka, ne kupujte skupe hemikalije: Ovi sastojci su sve što vam treba: Bit će kao nova!

Sve moderne domaćice znaju da čišćenje pećnice (rerne) nije uopšte lagan posao, ali se on mora raditi isto kao i prije 50 godina.

Tokom čišćenja se obično upotrebljavaju razne hemikalije i preparati, ali je ipak bolje korisitit ona sredstva koja nisu toliko opasna ni po zdravlje ni po okolinu. To je obično posao koji se ostavlja za naredni dan, ali kada budete primorani da zasučete rukave onda je bolje koristiti sirće i sodu bikarbonu jer su to potpuno prirodni sastojci koje bez ikakvih posljedica i straha možete staviti unutra. Oba se sastojka jako lako mogu nabaviti, mada i već od ranije posjeduje većina domaćinstava.

Za čićenje rerne vam treba:

  • soda bikarbona
  • sirće
  • spužva ili krpa
  • sprej boca
  • voda
  • gumene rukavice

1.Napraviti pastu za čišćenje

Pomiješajte pola šolje sode bikarbone sa pola šolje vode da dobijete pastu sa kojom ćete premazati kompletnu pećnicu. Slobodno na neka prljavija mjesta nanesite deblji sloj. Ako vam poneastne paste, napravite sebi više.

2. Ostavite 12 sati ili preko noći

Kada ste pećnicu premazali pastom zatvorite je i ostavite da stoji tako 12 sati. Pasta će vremenom dobiti smeđu boju zbog dodira sa prljavštiom. Dok čekate da se to dogodi, vi očistite rešetke. Najbolje je da ih umočite u vrelu vodu i ostavite tako da stoje 2 sata. Ako nemate dovoljno velik sudoper, slobodno ih stavite u kadu. Kada je prljavština na rešetkama omekšala, izribajte ih deterdžentom za suđe i spužvicom, sperite vodom i onda prebrišite običnom krpom.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.