Dr. Svetlana Stanišić istaknula je važnost kontrole razine kolesterola u prehrani i podijelila nekoliko korisnih informacija o tome što osobe s povišenom razinom kolesterola trebaju znati. Evo nekoliko ključnih točaka koje je iznijela:Hranjive tvari u mesu, mliječnim proizvodima i jajima: Dr. Stanišić naglasila je da meso, mliječni proizvodi i jaja sadrže hranjive tvari koje su biološki bitne za tijelo i da ne bismo trebali potpuno izbaciti ove namirnice iz prehrane. Oni pružaju korisne proteine ​​i druge važne nutrijente.

 

  1. Strategije za kontrolu kolesterola: Liječnik je podijelila četiri strategije za održavanje razine kolesterola pod kontrolom. To uključuje konzumaciju zobenih pahuljica, povećanje unosa biljnih vlakana iz mahunarki, sjemenki i orašastih plodova te izbjegavanje margarina koji može povećati razinu kolesterola.
  2. Upotreba češnjaka, maslinovog ulja i plave ribe: Preporučuje se uvođenje namirnica kao što su češnjak, maslinovo ulje i plava riba u prehranu, jer su poznate po svojim pozitivnim učincima na kontrolu kolesterola.
  3. Oprez s dodacima prehrani: Dr. Stanišić upozorava da treba biti oprezan s upotrebom dodataka prehrani, posebno suplemenata fitosterola, kako bi se izbjegli mogući štetni učinci.

Također je naglasila važnost informiranja o proizvodima koji se reklamiraju kao bez kolesterola, kao što su određeni margarini, jer mogu podići razinu kolesterola i preporučuje umjesto toga preferiranje domaćih proizvoda s maslacem.

Osim toga, liječnik upozorava da dodaci češnjaku koji tvrde da ne uzrokuju loš zadah često nisu učinkoviti te se preporučuje oprez pri njihovoj uporabi.U konačnici, važno je pristupiti kontroli kolesterola s promišljenošću i savjetovati se sa stručnjakom za prehranu ili liječnikom kako biste odabrali najbolji pristup za vašu individualnu situaciju.