Ako znate da čitate svoje tijelo i svoj organizam, pokazaće vam kroz koje probleme prolazite i jedan od tih pokazatelja je stolica.

Najozbiljnija bolest debelog crijeva

Ovo je jedno od najčešćih malignih oboljenja današnjice, a njegova prognoza zavisi od vremena kada su otkriveni prvi simptomi. Dakle, sve što se ranije otkrije biće lakše izliječiti.

Raak debelog crijeva počinje zloćudnošću na sluzokoži. Na mnoge stvari može uticati, a evo samo nekih od njih:

* masna hrana

* neprebavljiva hrana sa malo vlakana

* premali unos tečnosti

* stres

* prekomjerni unos alkohola

* sjedilački način života

* genetska predispozicija

Sve ovo može imati trajan uticaj na stolicu, a i ishrana može imati veliki uticaj.

Kao što smo već ranije naveli, stolica i njene karakteristike mogu mnogo toga reći o situaciji u vašem tijelu.

Oblik stolice

Uska stolica koja se lako raspada obično označava zadebljanje crevne stjenke i pojavu nekih izbočina ili čirova na debelom crijevu. Pored toga, osobe sa ovim problemom mogu da osjete tup bol u donjem dijelu trbuha, česte naduhe i naduvenost.

Veličina stolice

Tvrde i male stolice uzrokovane su konzumiranjem hrane sa veoma malo vlakana. Pored boje, ovo takođe može biti jedan od pokazatelja ove ozbiljne bolesti. Pored toga, u hitnim slučajevima će se javiti zatvor i visok stres.

Boja stolice

Boja stolice mnogo zavisi od hrane koju konzumirate jer može poprimiti različite pigmente. Normalna boja stolice treba da bude braon boje. Ako imate crvenu stolicu, to je veoma zabrinjavajuća situacija, jer može krvariti hemoroid, divertikuloza ili raak debelog creva. Prije nego što počnete da paničarite, sjetite se da li ste jeli cveklu ili neku vrlo crvenu hranu u posljednje vrijeme.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo