Obavljanje svakodnevnih fizioloških potreba je jako bitno za vaš organizam. Preskakanje i “trpljenje” bilo male ili velike nužde može vam jako štetiti. Doktori navode da je vremenski interval kada obavljate veliku nuždu, jako bitno za vas.

Kada primjetite neke veće promjene, izostanak svakodnevne stolice, odmah reagujte, nemojte zanemarivate impulse na koje vas vaše tijelo upozorava. Obavljanje velike nužde je zasigurno najbolje kada je obavite početkom dana, to jeste ujutro. Zašto je to tako? Razlog je jednostavan, vaša crijeva najbolje rade ujutro i tada dolazi do oslobađanja od prethodnog dana. Naš probavni sistem tokom noći razgrađuje hranu koju smo pojeli tokom noći. Dosta osoba zbog užurbanosti, pretrpi jutarnji nagon i ostavi tu veoma bitnu jutarnju rutinu za poslije. Ako to uradite, sve toksine koji bi trebali izaći vani, vraćate nazad u crijeva.

Doktori se slažu da je najbolja opcija kada nagon za stolicom imate svako jutro. Ako je taj nagon prorijeđen, onda sigurno imate problema sa probavom i trebali biste podhitno promijeniti prije svega režim ishrane, puno više namirnica bogatim vlaknima, orašaste plodove bogate zdravim mastima, unositi dosta vode u organizam, a ako to ne upali onda posjetite nutricionistu ili svog doktora. Što se tiče hrane koja je bogata vlaknima dovoljan je unos do 30 grama istog. Hrana koja sadrži veliki procenat vlakana su: grašak, slanutak, avokado, maline, grah i artičoke. Od zatvora stolice često bave i osobe koje se ne kreću dovoljno. I za sami kraj da ne trebate biti zabrinuti, doktori također naglašavaju da je normalno imati stolicu do dva puta dnevno, ali i jednom u tri dana.

Preporučujemo
Loading..