Ogroman problem u čitavoj Srbiji, ali i kompletnoj našoj regiji u zadnjih nekoliko sedmica je količina respiratora, koji nedostaju većini bolnica.

U pitanju je jako važan medicinski uređaj, za kojeg se doskora smatralo da nikada neće biti toliko potreban. Čak i najveće bolnice i klinički centri u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu nemaju dovoljan broj respiratora da pokriju sve pacijente, kojih je iz dana u dan sve više i više. Najtužnije u cijeloj ovoj priči je to da ako je pacijent primoran biti  prikopčan na respirator, to onda znači da je u kritičnom stanju, da se klasifikujem kao težak slučaj i da mu bez ovoga nema spasa.

Srećom na našim prostorima nema toliko veliki broj teških pacijenata, ali su ipak svi klinički centri i bolnice vapili za većim brojem ovih uređaja. Uz sve to, tu je i problem zatvorenih granica, zbog čega je otežana i narudžba istih iz inostranstva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je zato sada došao na jednu prosto genijalnu ideju, te je u bratskoj saradnji sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom putem aviona dogovorio narudžbu velikog broja respiratora, bez ikakve naknade. Zbog ove pozamašne donacije, smanjena je kriza kada su u pitanju respiratori.

Međutim, doktor Branimir Nestorović je nedavno gostujući u jednoj emisiji, objasnio o čemu se zapravo tu radi kada je riječ o respiratorima, i da su oni zapravo veoma nezgodni. Naime, pacijent kada se priključi na ovaj uređaj, njegova pluća su tada već itekako oštećena, a ovim se uređajem upumpava vještački zrak u ta ista pluća. Nestorović upravo tu vidi najveći problem. Naime, citirao je neka istraživanja obavljena u Velikoj Britaniji gdje je čak 51% pacijenata koji su bili prikopčani na respirator umrlo na kraju.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.