Potočarka je vrlo često zaboravljena biljka za koju stručnjaci smatraju da je najzdravija na svijetu.

To je povrće koje sadrži niz bitnih vitamina i minerala kao što je željezo. Ako se vjeruje u istraživanje, ova biljka sadrži više željeza nego špinat i više vitamina C od nekih citrusa. Osim ovih hranjivih tvari, ona ima mnoge zdravstvene prednosti.

Slikovni rezultat za potočarka

Naime, prema nedavnom istraživanju, utvrđeno je da ova biljka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres, a također pročišćava krv, stimulira apetit i čisti tijelo od toksina. Mnogi ljudi često piju sok od potočarke i preporučuje se pranje biljke u razrijeđenoj vodi u omjeru 1: 5.

Preporučena doza je jedna čaša svakih nekoliko dana, ne više od one koja može izazvati nuspojave.

Sok od potočarke može se primijeniti lokalno (vanjski) u liječenju bilo koje vrste bolesti kože i kose. Samo sipajte sok na zahvaćena područja ili koristite sok u obliku premaza i konačno možete riješiti problem gubitka kose i mnogih problema s kožom.

Napunite listove ove biljke za obloge biljke i pomiješajte s alkoholom, zatim nanesite smjesu na zahvaćena područja i zamotajte zavoj. Ostavite oblogu nekoliko sati, a zatim je uklonite i isperite hladnom vodom.

Slikovni rezultat za potočarka

Također, sok iz ove biljke može pomoći da se zaustavi rast tu-mora i metastaza, a neki stručnjaci tvrde da ima moć da spriječi brojne kardiovaskularne probleme i zaustavi širenje onkoloških oboljenja dojke.

Ova biljka je toliko zdrava da je u narodu čak dobila i svoj originalni nadimak. U narodu je svi zovu “zeleno blago”, upravo zbog njenih nevjerovatnih ljekovitih svojstava

Izvor: Stil.kurir.rs

Preporučujemo
Loading..