Novo

DOBRE VIJESTI! OD DANAS MOŽEMO PREKO GRANICE BEZ PCR TESTA: Ova država je DIGLA RAMPU!

Građani Kosova, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine od danas mogu ući u Sjevernu Makedoniju bez obaveznog PCR testa na koronavirus.

Ovu je odluku skopska vlada donijela 6. oktobra, navodeći da prema načelu uzajamnosti i reciprociteta makedonski državljani također mogu da ulaze u te četiri pomenute zemlje bez testa na koronavirus.

Zoran Zaev, aktuelni premijer Sjeverne Makedonije kada je objavio ovu informaciju, apelirao je sve građane da se putovanje ipak svede na najmanju moguću mjeru, a naročito zbog hitnih potreba i pune primjene svih donešenih mjera osobne zaštite od koronavirusa, javljaju crnogorski mediji. Obavezno PCR testiranje za građane Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ponovo je uvedeno 9. jula, nakon što je pred kraj juna otvorila sve svoje granice za nesmetan ulazak bez potrebe za testom na koronavirus i izolacijom ili karantenom.

Unatoč ovoj vrlo dobroj vijesti, s druge strane, ostale zemlje još uvijek traže obavezan negativan PCR test, a ukoliko ga ne želite izvaditi, morate obavezno biti u karanteni 10 do 14 dana, ovisno o zemlji iz koje dolazite. U većini zemalja PCR test je besplatan, ali ima onih koji naravno na ovaj način žele zaraditi. Primjera radi, u Njemačkoj se test radi odmah na granici i besplatan je, dok u Sloveniji recimo košta oko 90 eura, a u Bosni i Hercegovini najjeftiniji PCR test košta 140 KM.

Iskreno se nadamo i molimo da ćemo se skroz vratiti svojim normalnim životima u novoj 2021. godini koja nam ubrzo stiže. Vjerujemo da je već svima odavno dosadila priča sa koronavirusom i sve ovo što se događa u svijetu.