Svako od nas ima svakodnevnu životnu situaciju kada mora reći “NE”, ali jednostavno zbog bliskosti sa određenom osobom to ne uradimo. Nekada nas pokoleba obična grižnja savjesti a nekada jednostavno nemamo hrabrosti da to uradimo iz straha ili nečega drugoga. Vjerujte da postoji dosta načina da to kažete, a da se druga strana ne osjeća uvrijeđeno ili poniženo. Kako bez osjećaja krivice izustiti tu pomalo pretešku riječ?

Nakon napornog radnog dana neko vas pozove na kafu, vi jednostavno ne možete toj osobi reći da ste preumorni i da vam se jednostavno ne ide. Umjesto da ga glatko odbijete, na fin način predložite neki drugi termin ili dan kada i vama i njemu odgovra. Na taj način ćete obje strane biti zadovoljne.

Druga neugodna situacija je ta da vas neko zamoli za nešto a vi jednostavno od svog posla ne možete da izađete u susret toj osobi. U tom trenutku ponudite neku drugu opciju ili rješenje. Predložite toj osobi neki web site ili stranicu o zadatoj temi gdje može pronaći adekvatno rješenje.

Ako vas neko zamoli za jako veliku uslugu a ne nalazite se u tom poslu, nemojte zbog prijateljstva ili neke druge osobe izlaziti u susret protiv svoje volje. Jednostavno pronađite modul, i na lijep način se izvucite iz te situacije.

Ako baš nekoga morate odbiti, nemojte biti prepotentni i napadni već na kulturan i lijep način “zaobiđite” postavljeno pitanje.I za sami kraj, ako vas neka dama pozove na kurs plesa ili slikanja, nemojte ići protiv svoje volje. Lijepo pojasnite da se ne vidite u tom hobiju i da bi radili nešto drugo po vašem ukusu.

 

 

Preporučujemo