Zanimljivosti

Dešava vam se da šta god dodirnete da vas opeče struja – otkriven i razlog tome

Pretpostavljamo da često imate situaciju da vaša koža dođe u dodir s električnom energijom. Popularno je poznato da vas opali struja, nakon što dodirnete neki određeni predmet. U tom su se trenutku svi pitali kako se to dogodilo i zbog čega, a danas ćemo vam otkriti pravi razlog zašto se to događa svima nama.

Ovaj se trenutak događa više puta dok traje zima nego dok traje ljeto. Zašto, pitate se.

Električna energija je teže propustljiva kroz zrak, dok, na primjer, vodena para koja se nalazi u zraku provodi struju veoma lako i brzo. Ova električna neravnoteža javlja se češće zimi, jer se, dok traje ljeto, zadržava mnogo manje vodene pare nego što se zadržava topli zrak.

U zraku kad je vani zima, struja  nema kamo drugdje, pa ostaje s nama dok je neki drugi strujni provodnik ne prihvati.

S druge strane, pak, kada traje zima, svi nosimo debele slojeve vune, krzna i nekih drugih vještačkih materijala. Ti materijali inače stvaraju elektrostatičke rezerve, na primjer, za vrijeme ljeta nosimo manje slojeve koji to ne stvaraju.

Zaključujemo, sada kada ste konačno upoznati s tim, trebali biste znati šta treba učiniti da biste to izbjegli. Treba samo izbjegavati vunenu odjeću i sve što je vuneno. Izbjegavajte isto tako često i neke metalne površine kako biste uspostavili balans. To će vam sasvim sigurno pomoći da vas rjeđe struja opali, jer će spriječiti nakupljanje nabijenih elektrona. A ukoliko vam ni to ne pomaže, nabavite sebi osvježivače zraka koji imaju vodenu paru.