Novo

DECA MEGAN I PRINCA HARIJA DOBIJAJU NOVE TITULE: Zbog ovoga je bio nastao SKANDAL, a sada će imati ova ODLIKOVANJA!

Kada je u pitanju smrt kkraljice Elizabete druge to znači da deca vojvode i vojvotkinje od SAseksa dobijaju nove titule. Arči Mauntbaten-Vindzor, sin princa Harija i Megan Markl, sada je tehnički princ, a dobio je titulu za koju je njegova majka sugerisala da mu je odbijena zbog njegove rase.

Njegova mlađa sestra Lilibet Lili također ima pravo da bude princeza nakon smrti kraljice i stupanja njenog dede, princa od Velsa na presto prenosi Guardian. Tokom prošlogodišnje intervjua sa Oprom Vinfri Megan je govorila o svom šoku akd joj je rečeno da Arči neće dobiti policijsku zaštitu jer nije imao titulu, i sugerisala je da je odluka doneta zbog njegove mešovite rase. Vojvoda i Vojvotkinja od Saseksa su u intervju naveli da su očekivali da će Arči dobiti titulu princa nakon što Čarls stupi na tron, ali da im je rečeno da će protokoli biti promenjeni – u skladu sa Čarlsovom željom za smanjenom monarhijom – tako da dete ne bi postalo Njegovo kraljevsko visočanstvo i princ.

Također, prema protokolima oje je uspsotavio kralj Džordž V 1917. godine, deca i unuci jednog suverena imaju automatsko pravo na titulu NJKV i princa ili princeze. U vreme kada je malena Arči rođena, on je bio praunuk suverena a ne unuk, ali kako bi ga sprečio da postane princ, kralj bi morao da izda Pisma Patent kojim se menja Arčijevo pravo da bude princ i Lilino pravo da bude princeza.

Deklaracija Džordža V je značila da je samo princ Džordž kao praunuk monarh niz direktnu liniju sukcesije prestola, prvobitno imao pravo da bude princ, pošto je on najstariji sin najstarijeg sina princa od Velsa.