Zdravlje

DANIMA NISTE IŠLI U WC I IMATE OSJEĆAJ DA ĆETE PUĆI? Evo šta trebate momentalno uraditi, BRZO RIJEŠITE PROBLEM

Mada hronični zatvor stolice može da bude posljedica neke bolesti odnosno oštećenja nekog organa, u preko 90% situacija to je obični funkcionalni poremećaj.

Dakle, mada imate normalnu probavu i potpuno zdrava crijeva nekada može doći do otežanog pražnjenja debelog crijeva, a to je posljedica poremećaja rada nerava (autnomnog nervnog sistema) koji su odgovorni za redovno pražnjenje crijeva.

Dosta bolesnika sigurno bi se uvrijedilo ako bi im doktor kazao da su te tegobe zapravo posljedica njihovog odgoja i lajfstajla.

Nauka je dokazala da dijete do svoje 2.godine obavlja nuždu isključivo kao refleksnu radnju. Naime, kada se u zadnjem dijelu debelog crijeva nakupi dovoljna količina stolice, organizam djeluje refleksno i dijete izbacuje stolicu iz sebe i prazni svoja crijeva. Zbog toga imamo čest slučaj “kakanja u krevet”, što se kod tako male djece smatra normalnim jer ona još “ne znaju to kontrolisati”. Međutim, kako dijete odrasta i uči se, ono biva odgojeno da samovoljno kontroliše taj akt, odnosno da guši taj svoj urođeni refleks. Zbog čega? Jednostavno. Čovjek je, kao što znamo, društveno biće, biće koje mora da se pokorava društvenim normama koje su mu nametnute.

Pojedinci koji pate od ove vrste zatvora imaju recimo stolicu svakih 5-8 dana, a često je pauza čak i duža. Ali, uprkos tome oni nemaju neke druge tegobe. Nekada se zna desiti blaga mučnina, glavobolje, gubitak apetita, napetost u predjelu stomaka, srčane tegobe, ali sve to prestaje kada se obavi nužda.

Da li ste znali da tvrda stolica može u potpunosti da zatvori izlaz iz debelog crijeva, pa tada spontano ispražnjavanje više nije moguće. Potrebno je tada da doktor radi razmekšavanje i da prstima postepeno vadi komadiće vašeg stvrdnutog izmeta iz vas.

Ostatak teksta OVDJE