Zanimljivosti

Da li znate otkud prezimena na IĆ? Nekada su se generacije u jednoj kući različito prezivale, a evo i zašto!

Velika većina familija u Srbiji nosi prezime koje je nastalo po nekom njihovom pretku iz 19. stoljeća. Prezime, tj. porodično ime, mi nasljeđujemo rođenjem od naših predaka. Uz ime koje nam daju kada se rodimo i koje zapravo predstavlja nas kao ličnost, naše prezime označava naše korijenje, porijeklo i tradiciju.

Inače, prezimena su nastala u drugoj polovici 16. stoljeća. Srpska prezimena od tada, pa eto do dan danas, završavala su sa nastavkom “ić”, “ev” ili “ov”, a suština je da su se ti nastavci zapravo dodavali na ime majke, oca, djeda ili po nekoj drugoj osnovi.

Sufiks “ić” je inače slovenski deminutiv i njegova osnovna uloga jeste u konstrukciji patronima (prezime nastalo od oca) i matronima (prezime nastalo od majke).

Primjer za klasični patronim je recimo prezime Jovanović koje je nastalo od imena Jovan, gdje se dodao nastavak “ov” koji predstavlja pripadnost, a na kraju je bio dodat deminutivni nastavak “ić” koji označa nešto mlado ili maleno.

Primjer za klasični matronim je Anić, gdje se samo dodao nastavak “ić” na originalno Ana, s tim što se zanemarilo posljednje slovo “a”.

Uzrok za nastanak ovih sufiksa jeste to što su se prezimena u Srbiji sve do druge polovice 19. stoljeća mijenjala iz generacije u generaciju, pa je mnogo ljudi nosilo zbog toga prezime po svom ocu. Tih godina nije uopšte bilo čudno da se u jednom domaćinstvu pronađu tri različite generacije sa tri potpuno različita prezimena.

1851. godine, knez Aleksandar Karađorđević je implementirao ukaz o nepromjenjivosti prezimena, te je tako bio zaustavljen proces promjene prezimena kod rođenja. Tako su nastala prezimena koja imamo danas.