Svako od nas voli ono doba dana kada treba leći u krevet. Topao krevet, san, to je ono što nam treba nakon dugog i napornog dana.

Ali, je li se vama ikada dogodilo da, samo nekoliko minuta prije nego što potpuno utonete u san, vam se tijelo trzne, kao da je to trzaj munje? To može biti samo trznaj nekog ekstremiteta, ili čak i čitavog tijela. Onda obavezno morate da znate šta se zapravo događa sa vašim tijelom.

Ovo se zna dogoditi i tokom samog procesa spavanja, odnosno kada sanjamo neke veoma neobične snove, kao što je padanje iz aviona ili sa neke jako visoke zgrade. To je zapravo znak da vam je tijelo veoma umorno, odnosno da se mišići počinju opuštati u tom momentu. Nekad to zna također biti i znak da ste taj dan konzumirali dosta kofeina.

Ritalin i Aderil su sastojci koji se recimo nalaze u nekim tabletama, što također mogu da utiču na pojavu ovog stanja, zbog čega trebate obratiti pažnju i na to koliko tableta popijete tokom dana. Pored svega ovoga, i cigarete nisu preporučljive da se puše, barem ne 3 sata prije odlaska na spavanje.

Već u prvim trenucima kada padate u san, vaš mozak ka srcu zna da pošalje veoma jak ali zapravo pogrešan impuls, koji onda dovodi do naglog trzaja cijelog ili jednog dijela tijela. Zato nemojte da se brinete, jer je to uobičajeno i događa se svima s vremena na vrijeme.

Preporučujemo