Savjeti

Da li vam se dešavalo da kiseli kupus istrune? Stručnjaci otkrili razlog i dali SAVJET KAKO DA TO SPRIJEČITE- Pročitajte obavezno!

Stigla je jesen i došli su hladniji dani, a zima je već u punom jeku.

Mnogi ulazi i dvorišta mirišu uveliko na pečenu papriku i ajvar, a tu su i šarene salate, krastavci i druge vrste zimnice, ali nema jednsotavno nijedne kuće koja uz sve to ne kiseli i nema veliku kacu kupusa, koji je prvenstveno zdrava namirnica i pun je vitamina C, i znamo da je kiseli kupus najpoznatija zimska salata u našim krajevima.

Kiseli kupus jedna je od najjeftinijih i ujedno i najzdravijih zimskih salata. Međutim, zadnjih godina mnoge su se domaćice žalile da im kupus brzo počinje trunuti i da ga moraju uvijek baciti, što se prije nije nikada dogodilo. Ljudi su naravno nagađali koji bi razlozi mogli biti za ovu pojavu, pa su tako neki smatrali da je problem u sorti kupusa koji se kiseli, a drugi da je zapravo kvaliteta bila pogrešna, ali i količina soli koja je stavljena u otopinu i zato kupus nije mogao ostati dobar i počeo je trunuti.

Ali, agronomski stručnjaci imaju potpuno drugačije objašnjenje i radi se zapravo o vremenskim uvjetima. S obzirom na to da je zagađenje izazvalo globalno zatopljenje i klimatske promjene širom svijeta, naša regija nije iznimka i zime više nisu hladne kao nekada.

Danas su vremenski uvjeti znatno drugačiji i ljeti kupus nema dovoljno vlage i sunca da sazrije dovoljno i onda na jesen kada bi temperature trebale biti ispod deset stupeni mi u oktobru i novembru znamo da imamo tople i sunčane dane s temperaturama i do 25 stepeni. Jedini savjet koji vam u ovim situacijama može pomoći da vaš kupus ne trune je pričekati dok temperature ne budu dovoljno niske i staviti ga da se kiseli kad je hladno vrijeme.