Zdravlje

Da li vam se dešava da se vaše tijelo odjednom TRZNE DOK TONETE U SAN? Dobro pripazite, jer EVO šta vam se u stvari dešava!

Malo je onih  koji nikad nisu imali ovo neobično iskustvo, što nije baš ugodno, a najčešće se događa kada zaspite.

Osim nelagode i nekakvog straha koji trenutno osjećate, većina se također pita je li to signal da nešto nije u redu s vašim zdravljem. Eksperti su jako dugo istraživali ovaj fenomen i prema rezultatima koje su dobili to je normalna pojava.

Dosta nas, čak i u dubokom snu, mogu imati osjećaj pada s neke visoke visine ili potonuća u dubinu, što također izaziva paniku koja vas iznenada probudi. Prema rezultatima provedenog istraživanja, razlog ovog neobičnog fenomena leži u vašem okruženju i poticajima koje iz njega dobivate. Prekomjerno pijenje kafe ili nekih drugih pića koja u sebi sadrže kofein, kao i pušenje cigareta, mogu dovesti do ove neugodne pojave dok spavate, a ukoliko se trzanje u snu događa redovito, tada bi bilo najbolje par dana odmarati od ovih poroka.

Slični efekti pojavljuju se ako uzimate neke lijekove ili neku terapiju, čak i ukoliko imate naporan dan iza sebe, može vrlo lako doći i trzanje u snu. To se događa jer mozak šalje neke informacije dok vaše tijelo polako tone u san i tada tijelo reagira trzanjem.

Bez obzira na ove razloge, nema potrebe ići liječniku jer nema nikakvih zdravstvenih problema. Ukoliko imate problema s trzajima u snu, bilo bi najbolje da hranu i piće ne konzumirate neposredno prije spavanja, kao i da se pokušate što više opustiti i polako zaspati.