Novo

DA LI TREBA KVASITI ČETKICU ZA ZUBE PRE PRANJA? Evo šta kažu stručnjaci!

Vjerujemo da ste se i sami do sada nekoliko puta zapitali šta je ispravno, i da li zube perete na pravi način. Mnogo je savjeta na koji način je najbolje prati zube, kako ne bi oštetili ni njihovu prirodnu caklinu, ali ni desne. Međutim, postoji i još jedna bitna stvar, koju se mnogi pitaju, a to je da li četkicu za zube treba pokvasiti prije korištenja ili ne.

Naime, o ovoj našoj svakodnevnoj rutini možda i ne razmišljamo previše, pa tako nam i nije na pameti da li smo prvo pokvasili četkicu pa stavili pastu, ili smo ipak uradili obrnuto. Iako vam se na prvu ne čini da je to od neke velike važnosti, odnosno koju radnju prvo treba da primjenimo, ispostavilo se da ipak jeste bitno. Upravo je pogrešan redoslijed ovih radnji jedna od grešaka koje mi pravimo dok peremo zube, a na ovu temu pričao je i paradontolog i profesor na Univerzitetu u Pensilvaniji, Luis Marion koji je na ovu temu rekao sljedeće:

“Suva vlakna, čak i ako je četkica super meka imaju jaku abrazivnu moć. Abrazija zubi, odnosno trošenje tvrdog zubnog tkiva i povlačenje desni usled toga, veliki je problem koji viđamo svakodnevno, posebno kod mlađe populacije. Ako četkicu pokvasite tek nakon što ste na nju naneli pastu za zube, vlakna se verovatno neće sasvim potpuno pokvasiti. To nije veliki problem ako ste navikli da perete zube laganim i nežnim pokretima. Ipak, većina ljudi to ne radi”, rekao je ovaj stručnjak. Ostatak teksta pročitajte ovde.