Zanimljivosti

Da li ste se nekada zapitali, zašto su muslimanke zamotane? Nakon što OVO pročitate, ODAHNUT ĆETE što ne nosite maramu

U današnjem tekstu govorimo o doktoru Hejsemu Hajdenu koji je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi opisao mladu muslimanku i tom prilikom objasnio zašto one moraju da nose marame, tj. hidžabe na svojoj glavi.

Postoje tako žene koje su zamotane tokom čitave godine, nebitno da li traje neki vjerski praznik ili ne, i to su one žene koje poštuju Islam kao svoju vjeru i koje tako odaju počast Islamu.

Recimo, na Zapadu se nošenje marame smatra pokazivanjem identiteta, dok to u ostatku svijeta svi vide kao vid pokazivanja lojalnosti Bogu, pa se tako vjera više poštuje i njeguje. Mnogo muslimana širom cijelog svijeta stoje na strani svojih žena i smatraju da je hidžab od krucijalne važnost za vjeru, ali postoje i oni koji smatraju da nepokrivena žena ne može biti pravi vjernik. Da li se slažete sa tim?

Suština svega ovog je da se kod pokrivenih žena treba vidjeti isključivo lice, ruke i stopala, dok je ostatak tijela pokriven. Zbog toga, pokrivene žene obično nose neke duge haljine ili košulje dugih rukama u kombinaciji sa dugim suknjama. Podrazumijeva se da odjeća ne smije biti providna.

Da li ste znali da je navodno glavna svrha hidžaba zaustavljanje pohotnosti i želja kod muškaraca kada je u pitanju žena. Uzvišeni Allah dž.š. je zato naredio da se to tako obavi, te da žena mora izbjeći upadanje u kušnju, odnosno da bude vjerna, čista i dobra, zbog čega je zamotavanje očito najbolji način.

Šta vi mislite o ovome? Da li ste vi pokriveni, ili znate li neku vašu prijateljicu ili poznanicu koja jeste?