U ovom tekstu ćemo vam predstaviti doktora Hejsema Hajdena koji je u svojoj knjizi koju je nedavno objavio opisao mladu ženu muslimanku i obrazložio zbog čega one moraju nositi marame odnosno hidžabe na glavi.

Tako postoje žene koje su tokom cijele godine pokrivene, bez obzira je li to neki poseban vjerski praznik ili ne, i to su žene koje poštuju Islam kao vjeru i one na taj način odaju počast svojoj vjeri.

Na primjer na Zapadu nošenje marame predstavlja pokazatelj identiteta, dok je to u ostatku svijeta pokazatelj poštovanja prema Bogu, pa se na ovaj način vjera više poštuje i njeguje. Dosta muslimana širom svijeta staju u odbranu svojih žena i tvrde da je hidžab krucijalan u Islamu, a postoje i oni koji tvrde da žena koja nije pokrivena ne može biti pravi vjernik, slažete li se?

Suština ove cijele priče je da se kod pokrivenih osoba treba vidjeti samo lice, i isto to važi i za ostatak tijela. Sve osim ruku i stopala može da bude vidljivo, pa tako pokrivene žene uvijek nose duge haljine ili košulje dugih rukava i duge suknje. Naravno, istovremeno materijali koji se nose ne smiju biti providni.

Inače, glavni cilj hidžaba jeste da se zaustavi pohota i želja jednog muškarac naspram jedne žene. Uzvišeni Allah dž.š. je naredio da se to tako uradi i da žena mora da izbjegne upadanje u kušnju i da bude dobra i vjerna, a najbolji način jeste pokrivanje.

Šerijate je jako važna stvar koja naglašava da žene govorom ne smiju skretati pažnju na sebe, zbog čega mora biti skromna, tiha i ponizna gospodaru kuće, dakle muškarcu. Primjetno je na ulicama velikih gradova širom Evrope vidjeti moderno prikazivanje hidžaba, a pokrivanje je u nekim situacijama čak postao i modni trend, a dosta žena se pokriva i iz nekih praktičnih razloga.