Da li ste ikada čuli za pojam citokinska oluja? To je jedan fenomen blisko povezan sa koronom, pogledajte o čemu je riječ! – Pozitiv Media
Novo

Da li ste ikada čuli za pojam citokinska oluja? To je jedan fenomen blisko povezan sa koronom, pogledajte o čemu je riječ!

Svima nama je očigledno da je korona virus još uvijek među nama, i da ima veći utjecaj na svijet nego što je ikada imala.

Ali pored svega toga nastao je još jedan novi problem koji bi mogao da bude čak i opasniji nego korona, a blisko je vezan za nju.

KOVID 19 virus napada ACE2 ćelije u našim organizmima koje su zadužene za pravilnu funkciju disajnih puteva, a kada te ćelije odumru i nestanu otpad i virusi mnogo dublje mogu da dopru unutar naših pluća.

Samim napredovanjem infekcije pluća počinju da se zakrčuju tim mrtvim ćelijama i tečnošću koja se nakupi u plućima, i samim time disanje postaje znatno otežano.

COVID-19 virus također može da napadne ACE2 ćelije i u drugim organima kao što su crijeva ili krvni sudovi, a to može da uzrokuje čak i veće probleme.