Tahikardija, ubrzani ritam srca, predstavlja medicinsko stanje koje često izaziva tjeskobu. Ključne informacije o tahikardiji uključuju razumijevanje razlike između normalnog i abnormalnog srčanog ritma. Normalan broj otkucaja srca kod odraslog muškarca varira od 60 do 100 otkucaja u minuti, dok se sve iznad toga smatra tahikardijom. Ako broj otkucaja srca prelazi 120 u minuti, hitna medicinska pomoć je neophodna.Simptomi tahikardije uključuju ubrzano lupanje srca praćeno nelagodom u prsima, vrtoglavicom, nedostatkom zraka i bolovima u prsima. Uzroci ovog stanja su raznovrsni, uključujući tjelesno naprezanje, strah, stres, lijekove i druge faktore.

Supraventrikularna tahikardija često proizlazi iz problema s električnim signalima u srcu te je češća kod pušača i konzumenata alkohola i kofeina.Tahikardija može biti bezopasna u nekim situacijama, poput reakcije na strah ili vježbanje, ali se odmah treba konzultirati s liječnikom ako se pojavi iznenada bez vidljivog razloga, posebno ako prate nesvjestica ili drugi ozbiljni simptomi.Dijagnoza tahikardije obično uključuje mjerenje pulsa i elektrokardiografski pregled, a za povremene simptome se može koristiti Holter monitoring. Dodatno, ECHOkardiografski test na ležećem ergobiciklu može pomoći u otkrivanju srčanih bolesti.

 

Liječenje tahikardije ovisi o uzroku, često se tretira pridruženo stanje. Promjene u načinu života, kao smanjenje konzumacije kofeina i alkohola te kontrola stresa, preporučuju se za bolesnike. U ozbiljnijim slučajevima, lijekovi ili medicinske procedure mogu biti potrebni. Važno je odmah potražiti medicinsku pomoć ako se tahikardija pogorša ili prate ozbiljni simptomi.U slučaju gubitka svijesti nakon ubrzanog rada srca, hitna medicinska pomoć je neophodna. Tahikardija može biti opasna po život, pa je važno brzo reagirati i konzultirati se s liječnikom.