Otkad je počela cijela ova katastrofa sa koronavirusom, a svi znamo da je krenulo to sve iz Wuhana krajem decembra pa se proširilo na cijeli svijet, još uvijek nema vidljivih naznaka da će virus ubrzo prestati, mada je vidljivo da on gubi na snazi kako dolaze topliji i ljepši dani.

Kada je virus u Kini uzeo maha, tamošnje vlasti su brzo reagovale te su uvele drastične mjere zaštite, zbog čega su neki višemilionski gradovi bili potpuno zatvoreni, svi građani su morali u obaveznu izolaciju, a i granice su bile zatvorene.

Nedavno je, međutim, u ovoj državi bilo proglašeno kako je epidemija pobjeđena, pa se sada sve polako vrćaa u normalu, mada su neke mjere zaštite i dalje na snazi. Jedna od tih jeste obavezno nošenje zaštitnih maski, te socijalna distanca. Na samom istoku države krenule su i škole, a tamošnji učenici svih razreda dobili su anredni da na svojim glavama nose kape koje su širome po jedan metar najmanje, kako bi se tako održavala socijalna distanca i reducirao rizik od zaraze.

Snimak koji ćete imati priliku da vidite na dnu teksta nastao je u gradu Hangžu u provinciji Žejiang 26. aprila gdje se može vidjeti kako učenici nose na glavama papirne kape koje su velike otprilike jedan metar, i svi imaju maske na svojim licima. Kako kaže direktor ove škole, svi nastavnici su tražili da učenici sami naprave sebi ove kape, i da ih redovno nose na glavama dok su na teritoriji škole kako bi se ispoštovala mjera socijalnog distanciranja. Dakle, sve dok se kape ne dodiruju, udaljenost se poštuje.

Moramo priznati također da su djeca ovdje bila i više nego kreativna, obzirom da su kape ispale zaista zanimljive, a pritome i služe svrsi. Da li će se ovako nešto uvesti i u našim školama?