Početkom 2018. godine, tokom sastanka sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Ženevi, skupina stručnjaka iz R&D Blueprints izmislila je pojam „bolest X“ misleći pritome na sljedeću pandemiju, koju bi izazvala nepoznata osoba, novi patogen koji još nije ušao u ljudsku populaciju. Kako svijet danas stoji na rubu obronaka pandemije, vrijedno je odvojiti trenutak da razmislimo je li Covid-19 bolest na koju je ova skupina upozoravala.

Rekli su da je bolest X vjerovatno rezultat virusa koji potiče od životinja i pojavila bi se negdje na planeti gdje ekonomski razvoj pokreće ljude i divlje životinje. Bolest X vjerovatno bi se miješala s drugim bolestima u ranoj fazi epidemije i širila bi se brzo i tiho; iskorištavajući mreže ljudskih putovanja i trgovine, dosegao bi više zemalja i spriječio obuzdavanje. Bolest X imala bi smrtnost višu od sezonske gripe, ali bi se širila jednako lako kao i gripa. Tresla bi financijska tržišta i prije nego što bi stekla status pandemije.

Ukratko, Covid-19 je bolest X.

Iako postoje znakovi da bi se širenje epidemije moglo usporavati u Kini, više zajednica i zemalja izvijestile su o neprekidnom prenošenju u svojoj sredini. Broj potvrđenih slučajeva eksplodirao je u Južnoj Koreji posljednjih dana. U Italiji su sela i gradovi zatvoreni, Fashion week u Milanu poremećen je i festivali se ukidaju dok javne zdravstvene vlasti traže nultog pacijenta kako bi utvrdile ko je još vjerovatno zaražen i može širiti bolest u Europi. Čini se da je Iran postao novo središte prijenosa. Nadstojeća pandemija izazvat će nas na nove načine, dok ljudi pokušavaju izbjeći karantene, a kampanje dezinformacija i teoretičari zavjere vrše trgovinu otvorenim demokratijama.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo