Osjetno smo upoznati sa činjenicom da našu regiju sve više pogađaju sve razorniji zemljotresi. Takav jedan se desio i u sinoćnim satima u Albaniji.

Naime, zemljotres jačine 6,4 stepeni po rihterovoj skali, sinoć je pogodio albansko tlo, a snaga ovog zemljotresa osjetila se na čitavom balkanskom poluostrvu. Pored Albanije najviše je pogođena Srbija, u kojoj za sada nema registrovane štete od ovog razornog zemljotresa, rečeno je iz Republičkog seizmološkog zavoda.

Inače zamjenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Srbije Branko Dragičević rekao je da se zemljotres naročito osjetio na teritoriju Kosova i Metohije.

“Zemljotres se osječio u čitavoj Srbiji, posebno u južnoj srpskoj pokrajini, pa sve do Beograda. Osjetili su ga i građani Crne Gore, Italije, Sjeverne Makedonije,Grčke i Bugarske. Prema nekim predviđanjima smatra se da je efekat ovog razornog zemljotresa osjetilo nešto više od 10 miliona ljudi”, rekao je Dragičević.

Naveo je i da ovakav zemljotres može da dovede do šteta velikih razmjera. “Još je rano predviđati obim šteta i broj nastradalih”, dodaje Dragičević. Istakao je kako se može očekivati i dodatne seizmološke aktivnosti nakon ovog snađžnog zemljotresa.

Prvi u nizu desio se nedaleko od Drača, oko 4 sata ujutru, a njegova snaga je bila 6,4 stepena. Sinoć oko 2:45 minuta na istom mjestu registrovan je manji zemljotres sa manjom jačinom, a njegov epicentar je bio oko sedam kilometara sjeverno od Drača.

Jačina manjeg zemljotresa iznosila je 4,3 stepena, a epicentar je bio na dubini od oko 20 kilometara. U zemljotresu je poginula jedna osoba, dok je najmanje 150 povrijeđeno.

Preporučujemo
Loading..