Zdravlje

Da li je botoks otrov: Evo šta je prava istina o najpopularnijem „peglaču bora“ na svijetu!

Ovaj specifičan način tretiranja bora je u posljednje vrijeme postao široko rasprostranjem u čitavom svijetu, pa tako i kod nas.

Ubrizgavanje botoksom postalo je faktički svakodnevnica kako za žene tako i za muškarce, mada su pojedinci i dalje mišljenja da je to taboo, jer smatraju da jednostavno treba stariti dostojanstveno, ali ima i onih koji se jednostavno boje nus pojava ubrizgavanja botoksa.

BotoksInače, za one koji ne znaju, botoks predstavlja prirodno pročišćeni protein koji se proizvodi bakterijom Clostidium botulinum, a u estetskoj medicini i kozmetologiji je svakako puno poznatiji pod nazivom botulinski toksin. Dakle – botoks je zapravo vrsta otrova.

Botox i Dysport su jedine dvije vrste botoksa koje je Američka asocijacija za hranu i lijekove (FDA) odobrila, ali da se smije koristiti isključivo u jako malim količinama. Tako su botoks već 20 godina koristi u medicini i to za razne svrhe, kao lijek za relaksaciju mišića, kod pacijenata koji imaju bolne grčeve u mišićima, kod hiperhidroze, ali daleko najrasprostranjenija upotreba je kod zatezanja bora na koži, konkretno licu.

Tko sve smije ubrizgavati botoks i dermalne filere? - Gloria

Ako se planirate u skorije vrijeme podvrgnuti tretmanu primanja botoksa obavezno to morate uraditi kod certificiranog i iskusnog dermatologa i to u ordinacija koja je registrovana, predviđena za ovu vrstu tretmana i to obavezno sa odobrenim botoks preparatima.

Također, trebate znati da, kao i kod svih drugih lijekova, i ovdje postoje kontraidikacije. Najčešće se mogu desiti ovi problemi:

  • bol na mjestu uboda
  • kratkoročna glavobolja
  • manje modrice na tijelu
  • otok
  • krvarenje

Međutim, ovo su nus pojave kratkog vijeka trajanja i one prođu same kroz par sati.

Ostatak teksta OVDJE

Botox: Beauty Isn't the Only Reason 1m Americans a Year Get Injections