Novo

Da li beba sme da jede MED? Stručnjaci otkrili sa koliko meseci smete da ga UVEDETE u njenu ishranu! OVO PITANJE MUČI MNOGE RODITELJE: Evo odgovora…

U današnjem članku se bavimo jednom veoma zanimljivom temom, koja će vjerujemo posebno da zanima novopečene roditelje, koji se po prvi put susreću sa dosta nepoznatim stvarima. Mnogi od novopećenih roditelja edukuje se kroz razne knjige, internet stranice, savjete stručnjaka, ili na kraju krajeva slušajus svoje majke, bake koje su već prošle kroz sve ono što sada njih čeka.

Kako ste i sami po naslovu mogli da zaključite u nastavku pišemo o medu, koji je jako zdrava namirnica, ali kada je u pitanju davanje meda maloj djeci, tu treba da se obrati posebna pažnja. Naime, znamo da postoji određeno vrijeme kada se maloj djeci uvode određene namirnice, pa je tako isto slučaj i sa medom, a ukoliko niste znali, svjetska zdravstvena organizacija ističe da se bebama med ne smije davati prije nego što one navrše godinu dana.

Pored toga, savjetuje se da se med ne dodaje u hranu, majčino mlijeko, ili dohranu prije nego bebe navrše godinu dana. Inače, mnogo je roditelja koji smatraju da med i ne predstavlja toliku opasnost za bebe, jer u jednom ili drugom obliku, ljudi su davali med bebama mlađim od 12 mjeseci starosti. U mnogim kulturama i dalje nastavljaju da daju bebama med gotovo od rođenja, ali razlog zašto ne treba da dajete djetetu med u najranijem uzrastu je taj što med sadrži bakteriju Clostridium botulinum, koja može da dovede do trovanja botulizmom. Ostatak teksta pročitajte ovde.