Novo

ČUVA KUĆU od zla i garantuje SREĆAN BRAK: Ova biljka je ČUDOTVORNA i zato svaka žena treba da je ima u svom domu

Danas za vas imamo jednu jako zanimljivu temu , a za koju ne sumnjamo da će se svideti svima , a pogotovo ženama. Naime , poznato je da su naše stare deke i bake poznavale mnogo bolje prirodnu varijentu medicine nego je to slučaj danas , kao i da je za gotovo pa svaku stvar postojala biljka koja bi to podsticala. Danas , kada je sve uznapredovalo , drugačije se živi , te se dosta stvari više ne korsiti u praksi. Pored medicinskih benefita , dosta je onih biljaka za koje se kažu da donose sreću , pa one koje ako imate je u domu – doneće vam novac . Međutim , postoje i one koje vam čuvaj dom od zla i donose vam sreću u braku.

Dakle , upravo ćemo o poslednjoj navedenoj da pišemo. Reč je o bosiljku , a mnogi ga nazivaju i bosiok, bosilje, bažuljak, vasleđen, velsagen vesligen, fesliđan, mislođen, mislođin. Opevan je i u narodnoj poeziji, a u srpskom narodu bosiljak je sveta biljka i ima simboliku verskog i duhovnog karaktera. Naime , za njega se od davnina smatra da su ga u naše krajeve doneli hodočasnici , dok se smatra po nekima da je nikao na grobu cara Uroša , a po drugima od suza svetog Save.

Upravo o njemu je govorio i poznati srpski lekar i botaničar Josif Pančić , koji je istakao da Srbina bosiljak prati kroz ceo njegov život , tačnije od rođeja pa do groba , od radosti pa do tuge. Bosiljak se koristi u crkvenim obredima, krštenja, venčanja, svećenja vodice, tokom sahrana i pogrebnih obreda. Ostatak teksta pročitajte ovde.