Mnogi ovu biljku smatraju korovom, ali istina je sasvim drugačija.

To je, zapravo biljka koja se zove “skromni tušt” i koja može obogatiti vašu trpezu i to na mnogo ukusnih i zdravih načina. Podrijeklom je iz Kine i Indije, ova je biljka oduvijek bila popularna kao začin i povrće, a možete je pronaći ovdje na svakom koraku. Uglavnom raste uz ceste u obliku korova, vinograda i kuća, na mjestima gdje doseže sunčevo svjetlo, a cvjetovi se razvijaju od jula do oktobra mjeseca.

Tušt se treba brati dok je mlad, jer je s vremenom sve manje ukusan. Sočan nadzemni dio koristi se za jelo. Mladi listovi su slano – kiseli, blagog okusa i možete ih koristiti u salati ili ih kuhati. Starije lišće morate kuhati prije jela, pa se koriste kao prilog, samostalno ili kao ragu, a od njih možete praviti juhe i gulaše. Sjeme također možete požeti tako da iz njega napravite brašno nakon mljevenja.

Studije su pokazale da tušt pomaže kod visokog krvnog tlaka, s najvećim udjelom omega 3 masnih kiselina u svim biljkama. Ali s tim treba biti oprezan, jer sadrži i puno oksalata, što može biti jedan od uzroka bubrežnih kamenaca ako se uzima previše.

Naravno, dobro je operite prije pripreme, a to ćete učiniti tako što ćete sudoper ili veliku zdjelu napuniti vodom i potopiti. Malo promiješajte da uklonite prljavštinu. Biljka će tada krenuti i otpustiti gomilu crnih sitnih sjemenki koje su jestive i izvrsne za brašno, tako da ga možete pobrati ako želite. Nakon što ga dobro operete, osušite ga krpom i on će biti spreman za pripremu.

Izvor: Zanimljivosti Balkan

Preporučujemo
Loading..