Priča o Zdenki Paunović, ženi koja je bila značajna figura u životu Josipa Broza Tita, otkriva zanimljive detalje iz Titovog privatnog života. Zdenka je bila studenticom francuskog jezika kada ju je Tito pozvao da postane njegova tajnica prije Drugog svjetskog rata. Njihov profesionalni odnos brzo je prerastao u intimniji, a Zdenka je postala jedna od Titovih najvećih ljubavi.Zdenka je bila oličenje klasične ljepote koju je Tito cijenio kod žena, dok je Tito, s druge strane, bio senzualna osoba koja je privlačila mnoge. Njihov odnos, međutim, nije bio bez izazova.

Partizani su se pridržavali stroge moralne kode koji su zabranjivali privatne veze, a nedostatak privatnih prostora često je dovodio do toga da su drugi čuli njihove razgovore, uključujući i intimne.Jedan od anegdota priča o trenucima kada su Titovi suradnici bili pozvani na sastanak, ali su zatekli praznu sobu s jecajima iz susjedne sobe. Ovo svjedoči o izazovima održavanja privatnosti u tom vremenu.Unatoč svim teškoćama, Zdenka je ostavila dubok utjecaj na Tita i njegove političke odluke. Nažalost, njena mlada život je prerano završila zbog tuberkuloze u dobi od samo 25 godina 1946.

 

Tito ju je toliko volio da ju je poslao na liječenje u Moskvu, ali nažalost, nije preživjela. Njezin gubitak bio je duboko emotivan za Tita, te je njezine posmrtne ostatke sahranio u vrtu Bijelog dvora, njegove beogradske kuće. Ova priča pokazuje intimni i ljudski aspekt jednog od najmoćnijih političara tog vremena.Tito ju je toliko volio da je njezine posmrtne ostatke sahranio u svom vrtu Bijelog dvora, gdje su počivali i njegovi vjerni konj i pas. Smrt njegova ljubimca nikome nije otkrio jer je to čuvao za sebe, a vrt je postao posljednje počivalište za sve njih.