Zanimljivosti

ČOVJEK KOJI JE STVORIO ARKANA: Bio je siva eminencija SFRJ, plašio ga se čak i Tito, a Jovanka ga je MRZILA IZ DNA DUŠE

Stane Dolanc! Udovica Josipa Broza Tita, Jovanka, optužila ga je svojevremeno da je on njemački špijun, a bio je zapravo drugi čovjek SFRJ. Naročito je zanimljiva bila njegova veza sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Ranih 1980-tih opozicija ga je upamtila po drastičnim čistkama, obzirom da se on kao tadašnji ministar policije zalago za progon svih intelektualaca, a teretio se i za naručivanje ubistava nekih pripadnika jugoslovenske političke emigracije u inozemstvu.

Dolanc je rođen 1925. godine u Hrastniku, a kada su zbog granice Italije i Njemačke njegova kuća i škola bile podijeljene na dvije državne teritorije, on se preselio u Graz gdje je nastavio da se školuje. Nakon mature, prešao je u partizane i postao je član Titine partije. Kada je rat završio, on je završio fakultet i počinje svoju karijeru u Zagrebu.

Za života Dolanc je bio čuveni jugoslovenski komunistički političar iz Slovenije, te je važio za jednog od Titinih najboljih ljudi. Od 1971. do 1978. godine obavljao je dužnost sekretara Izvršnog biroa Predsjedništva CK Saveza Komunista Jugoslavije, a u periodu od 1982. do 1984. godine bio je savezni sekretar Unutrašnjih poslova. Nakon toga je godinu dana sjedio u predsjedništvu SFRJ, te je redovno bivao imenovan za člana Saveznog savjeta za zaštitu ustavnog poretka, čiji je predsjednik bio u drugoj polovici 1980-tih.

On je tada važio za sivu eminenciju u saveznoj policiji, kao i u tajnoj službi, zbog čega ne treba čuditi nikoga da su se mnogi njega tada plašili. Prelomna godina njegovog života sasvim sigurno je bila 1969. godina kada je postao član izvršnog biroa CK SKJ, pa su mu se širom otvorila vrata partijske politije. Funkcija sekretara tada je imala mandat od jedne godine, a Stane Dolanc ostao je na toj funkciji punih 10 godina.

Ostatak teksta OVDJE