Ogroman dio tzv. južnog voća se uopšte ne bi smjelo držati u frižideru, kaže Dietlind Hanrieder, profesorka prehrambenih nauka na Univerzitetu Anhalt u Njemačkoj.

Ona tvrdi da je problem plin koji se zove etilen i koji se onda tu nalazi.

Naime, etilen u sebi proizvode jabuke, zbog čega će svo voće koje se nalazi u njihovoj blizini mnogo brže da trune. Pored jabuka, etilen se nalazi i u paradajzu koji recimo mnogo brže izgubi svoju aromu kada se nalazi u frižideru. Voće koje isto tako redovno proizvodi etilen, iako u nešto malo manjim količinama su šljive, kruške, smokve, avokado i nektarine.

Kada govorimo o povrću, ono što svakako trebate da izbjegavate da stavljate u frižider jeste patlidžan, kojeg generalno ne bi trebali držati na hladnim mjestima. Iako se patlidžan često kombinuje sa paradajzom, trebalo bi izbjegavati da se miješaju jer je patlidžan itekako osjetljiv na etilen, a to rijetko ko zna. Međutim ukoliko se korektno sačuva, na nekim temperaturama između 10 i 13 stepeni, patlidžan se neće pokvariti za barem 10 dana.

Grah u mohuni i karfiol

Inače, za mohune se savjetuje da se ne drže duže od 3 dana na nekom suhom i hladnom mjestu, dok se za karfiol govori da bi se trebao držati najviše 2 dana. Ako ste uočili crne mrlje na njemu to su plijesni i to znači da se karfiol više ne smije jesti.

Naime, ta plijesan u sebi može da sadržava i razne otrovne, pa i kancerogene sastojke, a neće vam ništa značiti ako ih odrežete, jer postoje i one tvari koje se vide golim okom.

Kada je riječ o mrkvama, njih čuvajte u frižideru, mada ih morate ukloniti iz eventualne ambalaže, naročito ako ih kupuje u prodavnici. Dakle, nemojte ih držati u kesama ili nekim kutijama. Mrkve tako mogu i do četiri sedmice da prežive, ali samo ako su oprane, očišćene i poslagane pojedinačne, a ne na kamari.

Preporučujemo