Ne može se baš izdvojiti neki posao koji je vezan za kuću da nije zamoran i dosadan, a kada je veš u pitanju, svaki dan ista stvar, peri. suši, peglaj i tako u krug. Na svu sreću, postoje jednostavni trikovi i olakšice kojima ćete te svakodnevne obveze svesti na minimum.

Gubljenje čarapa

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste izgubili čarapu nakon pranja u mašini. Ali iskusne domaćice koriste posebne vrećice za pranje manjih komada odjeće baš kako bi spriječile da se oni izgube. U svaku vrećicu stavite čarape jednog člana porodice i nema šanse da se desi da ih izgubite.

 

Peglanje

Prilično je teško ispeglati odjeću koja se predugo sušila jer ona tada postaje otporna na uticaj topline, zbog predugog stojanja. Zato izbjegavajte da vaš veš predugo sušite. Najbolje je da odjeća prije peglanja bude i malo vlažna. Ako ste je, pak, presušili obavezno je  pošpricajte vodom.

Pranje bijelog veša

Iskusne domaćice ne preporučuju dodavanje omekšivača prilokom pranja bijelog veša jer on ne dopušta odjeći da se izbijeli u potpunosti. Želite li da vam veš blista od bjeline, korisitite izbjeljivač umjesto deterdženta i omekšivača.

Uklanjanje mrlja od šminke

Mrlje se od nekih vrsta pudera ili ruža čak uopšte ne daju skinuti, ali vjerovali ili ne sa pjenom za brijanje odlazi svaka bez problema. Stavite malo pjene na mrlju, a potom operite odjevni predmet kao i sve ostale.

 

Pranje prljavih čarapa

Nemojte vaše čarape prati u vrućoj vodi jer je većina prljavštine (uključujući znoj) bazirana na proteinima, što znači da uopšte neće otići u vrućoj vodi. Ali zato, verovali ili ne, hladna voda u potpunosti skida prljavštinu i to kao od šale.

 

Preporučujemo
Loading..