Šta mislite da li postoji neko ko ne voli i ne uživa u pijenju prve jutarnje kafe?

Većina osoba koje vole da piju ovaj napitak mogu se razbuditi samo uz jutarnji miris kafe, a neki čak i zanemaruju u potpunosti doručak kako bi mogli na miru da “ćejfaju” svoju jutarnju kafu i cigaru.

Ali, isto tako postoje osobe koje srknu par kapi kafe i odmah ih protjera da idu na toalet. Da li ste se ikada zapitali zbog čega se to dešava i jeste li slučajno bolesni? Doktori iz Texasa su riješili jednom za svagda da riješe ovu dilemu i da li otkriju je li to neki poremećaj u organizmu ili je to ipak potpuno normalna stvar. Vjerovali vi nama ili ne, oni su te eksperimente radili na laboratorijskim, bijelim, miševima. Primjetili su da su crijevni mišići kod miševa naglo bili aktivirati samo od prvog kontakta sa kofeinom.

Uočili su momentalno da su miševi obavili veliku nuždu nakon prvog dodira sa kofeinom, a za to je kriva – kiselost kafe. Ta se kiselost naravno ne osjeti u samoj kafi, s obzirom na aromu koju kofein ima i koja onda dominira vašim receptorima. Nakon prvog gutljanja kafe, vaša crijeva počinju da rade 120% na sat, upravo kao i kod miševa. Smatra se da je upravo ta kiselost u kafi glavni uzrok za vašu prvu jutarnju veliku nuždu. Ali nemojte ništa da brinete, to je potpuno normalno, vaše tijelo je ok.

Da li vi volite puno da pijete kafu? Da li se vama dešavaju te stvari ujutro odnosno nakon svakog ispijanja kafe?

Preporučujemo