Postoje različiti tipovi žena. Postoje one koje sa ponosom nose svoju srebrnu grivu, ali postoje isto tako i one koje sa užasom gledaju kada im se pojave prve sijede dlačice, zbog čega padaju u tešku depresiju.

Ali, dobra vijest za sve depresivne – Naučnici uveliko rade na načinu kako da spriječite njihov nastanak.

Ali, šta to istraživači znaju, a da vi ne znate?

 

1. Normalno starenje je najveći krivac.

Ovdje baš i nema nekih iznenađenja. Dermatolozi to inače u praksi nazivaju pravilo 50 – 50 – 50 što bi zapravo značilo da “50% populacije ima oko 50% sijedih dlaka na glavi u dobi od 50 godina. Tako barem tvrdi doktor Anthony Oro, inače profesor dermatologije koji je zaposlen na Univerzitetu Stanford. Kao i vaša koža, i vaša kosa vremenom mijenja svoju teksturu, mišljenja je doktorica Heather Woolery Lloyd, inače direktorica brige o etničnoj njezi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Miami.

2. Vaša nacionalnost čini značaj.

Inače, nauka je dokazala da kaukasanci (ili eto, bijela rasa) dobijaju sijede mnogo ranije, odnosno riđokosi najranije od svih. Nakon toga azijati, a tek na kraju afroamerikanci. Tačan razlog za ovu pojavu još nije poznat.

3. Čini se da stres igra ulogu.

Doktor Roopal Kundu, vanredni profesor dermatologije u Feinbergb Northwestern University kazao je da stres ne utiče previše na to da li ćete i kada da osijedite. Ali, stres jeste uključen u dosta dermatoloških problema, ali i problema sa kosom. Tokom neke bolesti, čest je slučaj da osoba gubi kosu. Isto tako, kosa koju izgubite nakon nekog stresnog događaja (hemoterapija) može narasti i postati potpuno drukčija.

4. Vaš stil života čini razliku.

Da li ste znali da pušenje ima veze sa vašom kožom i kosom? Naime, nizak nivo vitamina B12 je notoran za gubitak pigmenta u kosi. Rješenje je da trebate više da jedete jetrice i mrkve jer je ta hrana krcata vitaminima, antioksidansima i hranljivim materijama koje mogu da zaštite vaše ćelije od raznih toksina i na taj način da vas spase od eventualnih kardiovaskularnih problema, malignih oboljenja i sličnih bolesti, pa čak i od sijede kose.

Preporučujemo