Danas malo govorimo o ženskoj higijeni, koja obavezno uvijek mora da bude na vrlo visokom nivou. Znamo da žene moraju da održavaju intimni dio svog tijela na veoma visokom nivou, zbog svih onih ženskih “problema” sa kojima se suočavaju redovno svakog mjeseca, a to su svakako menstruacije.

One svoj grudnjak trebaju prati nakon najviše tri nošenja, a gaćice, štrample i čarape nakon svakog – bez izuzetka. Sigurno bi ste se uplašili kada bi vam neko kazao da nosite iste gaćice dva dana zaredom. To je za jednu ženu jednostavno nezamislivo.

Doktorka Lisa Ackerlei rekla je da bakterije mogu da prežive i do 60 stepeni temperature, tako da ona ne preporučuje pranje rublja na programu nižem od toga, pa pripazite kada budete sljedeći put prali rublje. Da stvar bude još gora od toga, ako svoje gaćice perete na 40 stepeni skupa sa ostatkom odjeće, postoji velika vjerovatnoća da se fekalije presele u drugu odjeću.

“Ne stavljajte nikada svoje gaćice skupa sa kuhinjskim krpama na pranje na niskim temperaturama jer onda može doći do kontaminacije fekalija i sigurno to ne želite u blizini svoje kuhinje”, kazala je dr. Sc. Ackerlei za Huffington Post, ali ovaj doktor sa Univerziteta Sussek tvrdi također da 60 stepeni nije baš uvijek dovoljno za ubijanje apsolutno svih bakterija, odnosno da se onda moraju preduzeti i neki drugi koraci, poput stavljanja jabukovog sirćeta u kutiju koja je namjenjena za prašak.

„Ne smijete biti ubijeđeni da će 60 stepeni Celzijusa ubiti aposlutno sve bakterije. Posteljinu, posebno u ljetno doba, trebalo bi mijenjati najmanje jednom u sedmici, a jastuke treba prati 2 puta godišnje minimum”, piše ovaj lekar. Kuhinjske krpe treba mijenjati bukvalno svakodnevno, jer su „one legla bakterija i nose rizik od trovanja hranom ako kuhate meso ili ribu i servirate hranu pomoću njih“.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.