Zanimljivosti

Četiri osobe preminule zbog KROMPIRA: EVO koju je grešku napravila žena kod spremanja ove namirnice – Dobro pazite!

Jedno od najčešće upotrebljivanih vrstapovrća ne samo u našoj regiji, već i čitavom svijetu je krompir, koji se može pripremiti na mnogo različitih načina i koji svi vole.

Sigurno nikada niste mogli pomisliti da bi krompir mogao da bude smrtonosan, ali slučaj koji vam danas prezentiramo pokazuje da je to moguće.

Ovo je ujedno i upozorenje svima koji u svom domu drže veće količine krompira da moraju pripaziti kako ga čuvaju, jer u protivnom može predstavljati pravu opasnost za zdravlje, pa čak i sam život u domaćinstvu. Ovaj slučaj dogodio se u Rusiji, a jedna djevojčica koja ima svega 8 godina ostala je siroče iz vrlo bizarnog razloga.

Familija djevojčice Marie Chelysheve imala je sasvim običan normalan dan i planirali su pripremiti ručak, između ostalog i krompir koji se nalazio u podrumu njihove kuće. Isprva je njezin otac sišao po krompir, ali budući da se dugo nije vratio, žena ga je otišla potražiti. Ni ona se nije vratila neko vrijeme, pa je onda Marijin brat sišao vidjeti šta se događa. Kad se ni on nije vratio, Marijina baka, koja je bila sva van sebe od šoka zvala je susjede, ali nije ih mogla dočekati da dođu, sama se spustila u podrum i nije se više vratila.

Pokazalo se da su svi na kraju umrli zbog trulog krompira, koji sadrže otrovni spoj glikoalkaloidi, koji isparava u zrak i koji je otrovao kompletnu familiju. Srećom, Marija nije ozlijeđena, kao ni ljudi koji su došli vidjeti o čemu se radi jer je njezina baka kada je ušla ostavila vrata otvorena.