Trnjenje ili ukočenost koju možete osjetiti u/na vašim rukama i nogama, u obliku griženja, peckanja, utrnulosti ili tinitusa u medicini je poznato kao parestezija i može uticati, između ostalog, na vaše dlanove, prste i dlanove.

Mnogi doktori smatraju da je to normalno ako ne traje duže od nekoliko minuta. Ovisno o uzroku, gubitak osjećaja u vašim rukama može biti kratkotrajan. Međutim, noću često dolazi do trnjenja u rukama a to se događa kada spavate na ruci s, na primjer, savijenim zapešćem ili laktom. Ponekad se ta napetost naglo pojavi i postupno se razvija.

Međutim, ako se utrnulost vaših ruku, ili dijelova ruku (ili eventualno nogu) ne povuče ni nakon više sati (eventualno čak postane i hronična) onda obavezno otiđite kod doktora jer to može da ukazuje na neko mnogo teže oboljenje i može samim time dovesti čak i do trajnog gubitka osjećaja u vašim šakama, dlanovima i prstima.

Koji su to uzroci za utrnulost?

Vaši nervi prenose sve moguće signale iz različitih dijelova vašeg tijela, pa sve do vašeg mozga, i naravno obrnuto. Mozak putem nerava šalje naredbe tijelu šta da radi i kako da reaguje. Smanjen dotok krvi, neka vrsta pritiska ili čak i uklijštenje nerava mogu vrlo lahko da izazovu utrnulost u jednom ili više dijelova vašeg tijela. Uzroci za to su brojni: loša cirkulacija, starost, određene bolesti,…

Već kod prve manifestacije simptoma mora se utvrditi da li tada u pitanju organske ili funkcionalne promjene u organizmu i da li je tu riječ samo o nekom prolaznom simptomu koji se pojavio usljed povišene napetosti nerava.

Preporučujemo
Loading..