Zdravlje

Često osjećate trnce u rukama: To može biti znak za uzbunu- Obavezno posjetite svoga ljekara jer možda imate ovo opasno oboljenje

Slučajevi peckanja, trnjenja, bockanja na rukama u medicini se naziva parestezijom, a najčešće pogađa dlanove, prste i nadlaktice.

To se smatra normalnim ako traje par minuta. Ovisno o položaju ruke, može doći do potpunog gubitka osjećaja, posebno tokom spavanja, noću, kada spavate na ruci ili je ruka u nekom drugom neugodnom i neprirodnom položaju. Ali često se može pojaviti i potpuno iznenada i razvijati se postupno.

Ako taj osjećaj ne nestane ni nakon nekoliko sati i ako bol na neki način postane hronična, onda se svakako trebate što prije obratiti liječniku jer može doći do nekih većih komplikacija, pa čak i trajnog gubitka osjećaja u rukama i prstima.

Iz različitih dijelova tijela živci prenose signale u mozak i obrnuto, a peckanje i trnjenje ruku uglavnom je povezano s njihovim oštećenjem. Loša cirkulacija i loš protok krvi ili bilo koja vrsta pritiska ili stezanje živaca mogu izazvati ovaj fenomen u određenom dijelu tijela. Već pri pojavi mravinjanja trebalo bi pažljivo utvrditi je li ovaj fenomen organske ili funkcionalne prirode i je li prolazni simptom i je li uzrok pojačana živčana napetost.

Uzroci pojave trnjenja u prstima i rukama može isto tako biti i dijabetička neuropatija, koja pogađa dvije trećine ljudi koji pate od ove nezgodne bolesti, a ako se ne drži pod kontrolom, mogu se pojaviti takve komplikacije koje mogu dovesti do amputacije. Stoga je vrlo bitno stalno nadzirati razinu šećera u krvi, kao i krvožilni sistem, kako ne bi došlo do takvih komplikacija.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE