Još su stari Kinezi govorili da konzumiranje čaše tople vode na prazan želudac ima mnoge zdravstvene koristi.

Pijenje tople vode svako jutro može pomoći kod mnogih zdravstvenih problema, ali treba paziti da temperatura ne pređe 50 Celzijevih stupnjeva. Ako to ne učinite, može doći do opeklina na ustima i grlu, prenosi Reader’s Digest.

Pomaže kod gubitka kilograma

Iako nećete smršavjeti zbog vruće vode, to vam može pomoći u tom procesu. Nutricionistkinja Kara Walsh tvrdi da čaša tople vode s limunom pojačava metabolizam, zbog čega će tijelo tokom dana trošiti više kalorija.

“Konzumiranje tople vode dodatno čisti probavni sistem i sprječava nadimanje, te pomaže izlučivanju viška tekućine u tijelu”, kaže ona.

Čisti sinuse

Čaša tople vode pomaže kod simptoma infekcije gornjih dišnih puteva.

“Ako imate začepljen nos, pomaže vam očistiti i otvoriti dišne ​​putove jer će toplina brže očistiti sluz. Temperatura tekućine koju pijemo može utjecati i na simptome prehlade”, kaže dr. Sc. Okeke-Igbokwa.

Pomaže zubima

Stomatologinja Sanda Moldavan ističe da je topla voda bolji izbor za zdravlje zuba i protetiku.

“Neke bijele ispune zbog hladne vode mogu se stisnuti i tako odvojiti od zuba”, kaže ona, upozoravajući vas da držite vodu da ne postane previše vruća. Preporuka je da bude na sobnoj temperaturi.

Izvrsno za probavu

Vruća voda širi krvne žile i potiče protok krvi u crijevima i poboljšava probavu.

“Ako popijete čašu tople vode na prazan želudac, ona će odmah uskočiti u crijeva tamo gdje je najpotrebnija”, kaže kardiolog Dr. Louise Petre. Dodaje da za razliku od hladne, topla voda hidrira brže. U kombinaciji s hranom brže otapa masti, što olakšava probavu.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo