Ovog oktobra navršava se 12. godina od stravične nesreće u kojoj je život izgubio jedan od najboljih balkanskih vokala – Toše Proeski.

Pjevačev “vječni dom” nalazi se u Kruševu na groblju Gumenje, a već gotovo 12 godina to je improvizirana metalna konstrukcija koja je zatvorena najlonom i plastikom i prekrivena umjetnim tepihom, dok su behatonske pločice popločene oko propadajućeg groba. Ali, općina Kruševo napokon je objavila javni poziv tvrtkama za izgradnju spomen-obilježja.

Emisija “360 stepeni” skopske televizije Alsat-M najavila je da će biti izvedeno idejno rješenje novog “vječnog doma” legendarnog pjevača, a za dizajn je zadužen arhitekt Žarko Čeaushevsky. Prema informacijama objavljenim u elektroničkom sistemu javne nabave, izgradnja bi trebala započeti 10. septembra, a trebala bi biti završena do kraja novembra.

Arhitekt Žarko Čauševski osvojio je pobjedu prije nekoliko godina kada se prijavio na natječaj za dizajn grobnice Proeski, ali ideja nije urodila plodom, između ostalog, jer je riječ o skupljim i većim objektima. Kako se prisluškivanjem otkrilo, projekt je također bio podložan političkim potezima tadašnje središnje vlade.

Tokom svoje duge karijere Toše Proeski objavio je niz pjesama koje su ubrzo postale hitovi, među njima Volim osmijeh tvoj, Pratim te, Bože brani je od zla, Još i danas zamiriše trešnja, Poljsko cvijeće i mnoge druge.

Šta vi mislite o svemu ovome? Da li je konačno došlo vrijeme da ovaj velikan balkanske muzike konačno dobije ono što je zaslužio nakon toliko godina?

Izvor. ZB