Kriva epidemije počela se postepeno ispravljati, ali, šta slijedi u nastavku? Do kada će biti potrebno da ostanu aktivne mjere zaštite? Da li će doći i kada novi talas zaraze, i kako će on izgledati? 

Na sva ova pitanja odgovore su dali vrhunski stručnjaci iz Srbije. Oni procjenjuju da će se u narednih nekoliko dana broj zaraženih postepeno smanjivati, a od Đurđevdana se može očekivati navodna relaksacija mjera. Barem tako misli epidemiolog prof. dr. Zoran Radovanović. Kao opravdanje zbog čega se u zadnja dva dana ponovo povećava broj zaražćenih on navodi da je razlog tome veći broj urađenih testiranja.

Ako bi vjerovali njegovim riječima, to znači da se mi držimo i dalje zaravnjenosti krive koja pretežno traje do 20 dana, prije nego što je moguće vidjeti pad.

“Kod nas za sada ta zaravnjenost traje 12 dana, ali ćemo vrlo brzo vidjeti kako će se dalje ona kretati i da li će početi opadati. To što smo zadnjih dana imali blage oscilacije u pogledu povećanja broja zaraženih je sasvim normalna i očekivana pojava koju sam ja svakako već predvidio ranije. Razlog tome je veća količina testiranja, odnosno to što testiramo veći broj ljudi. Zadnjih nekoliko dana se preko 2000 ljudi testira dnevno, dok je ranije to bilo samo 200. Dakle, što je testiranje obuhvatnije, logika kaže da će i broj zaraženih biti srazmjerno veći.” objasnio je Radovanović.

On uvjerava građane da ovo nije ništa pretjerano drastično, da je broj zaraženih i preminulih i dalje u normalnim granicama i da su se ove brojke od početka znale i pretpostavljale, odnosno predviđale.

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.