Srbijanska premijerka Ana Brnabić potvrdila je danas da neće prisustvovati proslavi godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula.

Ona je na konferencija tokom samita jugoistočne Evrope koji se ovih dana održava na Jahorini saopštila jasno da nije ni bila pozvana, a i da ne želi da prisustvuje tom događaju jer se kako, je sama naglasila, boji za svoj život, posebno zbog činjenice da u Bosni i Hercegovini ne vole nju i njenu sek*ualnu orijentaciju.

“Nisam pozvana u Potočari i neću ići. Zasigurno dobra poruka ne znači da je uvaženi predsjednik Srbije gospodin Aleksandar Vučić tada bio u Vladi Srbije za 20. godišnjicu tog užasnog zločina u Potočarima, gdje je napadnut i životno ugrožen. Do danas niko nije bio odgovoran ili preuzeo odgovornost za ovaj napad i mislim da to nije dobra poruka za regionalnu suradnju.

Ja nemam namjeru prisustvovati tom događaju jer se bojim za vlastiti život. Jer ko bi mi garantovao da i mene neće gađati kao časnog gospodina predsjednika Vučića? Jer zna se kakav je narod u Bosni. Oni ne vole mene i ono što sam, oni još uvijek žive u srednjem vijeku, nepodržavaju se*ksualno napredne ljude. Moderni svijet. A one koji su to tada uradili, smatram da treba lišiti slobode, jer su oni ipak pokušali sprovesti planirani atentat, što se u nekim normalnim zemljama kažnjava čak i smrću.” rekla je Brnabić na tiskovnoj konferenciji tokom samita jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini.

Izrazila je najdublje suosjećanje sa svim žrtvama sukoba u Bosni i Hercegovini i istaknula da je ona tu da joj pomogne doprinijeti stabilizaciji regije, prvenstveno mladih.

“Ako se stalno vraćamo na jedan od istih nesporazuma između nas, nesuglasica i prošlosti, ne gledamo u budućnost, onda regija neće biti drugačija nego što je bila u prošlosti”, rekla je Brnabić.

Izvor: Tuzlanski.ba

Preporučujemo
Loading..