Koronavirus je osvojio kompletnu planetu i svi znamo da vlade u većini država savjetuju da se izlazak van svede na minimum, odnosno da se napušta izolacija samo u slučaju odlaska na posao, u prodavnicu ili eventualno doktoru.

Naravno, ove mjere zaštite variraju od zemlj do zemlje, a neke države kao što su BiH ili Srbija su također uvele i policijski sat, a ta mjera vlada i u nekim drugim državama.

Država o kojoj se ne piše previše je Australija, a tu je dugo vremena sve odlično funkcionisali bez ikakvih problema, i to bez uvedenih mjera. Sve je radilo kako treba, sport se nije prekidao, ali je Vlada nakon nekog vremena ipak bila primorana da uvede restriktivnije mjere zaštite koji su se svi stanovnici morali pridržavati, a kazne za kršenje tih mjere su bile drakonske.

Slika koju vidite iznad naslova je pravi primjer kako stvari stoje u Australiji. Ovaj je par iz savezne države Viktorija poštovao sve mjere izolacije, ali obzirom da su nedavno imali godišnjicu braka, oni su na društvenim mrežama okačili jednu svoju sliku sa odmora. Džes i Gari Mot su bili šokirani kada im je sutradan policija pokucala na vrata, te im je bila uručena kazna za nepoštivanje mjera izolacije od 3.300 australijskih dolara.

Odmah su otšili na policiju gdje su satima pokušavali objasniti da ta fotografija sa društvenih mreža nije nova, već da je nastala prošlog ljeta. Analizom stručnjaka utvrđeno je da je slika stvarno stara skoro godinu dana, pa zbog toga oni nisu morali platiti nikakvu kaznu. Zbog toga, dobro pazite šta i kada objavljujete na društvenim mrežama.

Preporučujemo