Celer je povrće bogato vlaknima, kalcijem, magnezijem, kalijem i vitaminima A, B, C, K. To je izuzetno nisko kalorična biljka, a u jednom celeru recimo ima samo 15 kalorija. Stoga je njegov učinak na gubitak težine značajno visok. Osim toga, regulira krvni tlak i razinu holesterola.

Izvrsna je, ova biljka, u borbi protiv anemije, poboiljšava cirkulaciju, smanjuje nadutost,
dok acetileni, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja proliferaciju stanica onkoloških oboljenja.

Zbog blagotvornog djelovanja na organizam, mnogi prave i pripremaju sok od celera.

Čaša ili dvije soka od celera na dan mogu ublažiti velike probleme.

Ako konzumirate ovaj napitak u svoje tijelo unesite sve potrebne vitamine. Bit ćete ispunjeni željezom, kalcijem i kalijem, kao i antioksidansima koji su odgovorni za zdrav i snažan imunitet.

Osim toga, sok ima izvrsnu funkciju protiv starenja. Naime, hemikalije štite kožu od UV zračenja, što znači da ćete polako stariti.

U kineskoj medicini sok od celera smatra se prirodnim lijekom visokog tlaka, reumatskih poremećaja, dok se u Ayurvedskoj medicini koristi u probavnim smetnjama. Stoga vam savjetujemo da svakodnevno pijete čašu ovog snažnog soka, po mogućnosti ujutro.

Ovako se priprema:

Za pipremu soka najbolji je takozvani celer lišćar. Iscjedite ga odmah u svom sokovniku i uživajte u jednom svježem, veoma zdravom soku. U kombinaciji s mrkvom ili jabukama sok daje izvrstan okus. Ako nemate sokovnik, možete usitniti celer na komadiće veličine 2 centimetra, a pjenu napravite uz pomoć miksera.

Možete ga razrijediti vodom da biste dobili željenu gustoću ili sprej kako biste dobili čisti sok. Također, bilo bi savršeno ako biste mogli dobiti celer iz ekološke poljoprivrede jer je konvencionalan pun pesticida.

Izvor: Stil.kurir.rs

Preporučujemo
Loading..