Krenimo danas malo u ispovjedaonicu života. Naime, sve je veća učestalost brakova između bosanskih žena i poslovnih ljudi iz arapskih zemalja, koji su već u braku, tako da obje strane budu zadovoljne. Uz pristanak svog oca ili brata, bosanske žene postaju druga, pa čak i treća žena strana državljanka, ali ostaju u BiH, tako da ne gube puno.

Jedna neimenovana Sarajka (36), koja iz prvog braka ima dvoje djece, postala je druga supruga Arapa. Objašnjava da je za otprilike 3 mjeseca telefonom i video porukama upoznala njegov način života i običaje, tako da on nije baš kao da je pao s neba. Otac joj je dao suglasnost za brak i oni su se vjenčali u Sarajevu.

“Svjesno sam pristala na ovakav brak. Nisam imala što izgubiti, ionako nisam imala sreće u ljubavi. Mi smo vjenčani ispred Allaha “, kaže Sarajka. Tvrdi da poznaje barem trideset žena koje su postale druga i jedna i treća žena Arapa.

“Što se tiče mog muža, on je jedna duša od čovjeka, bez obzira kako neko drugi smatrao. Svakodnevno se čujemo i vidimo kroz te videopozive. Ne nedostaju mi ​​takve ljubavne riječi i ljubljenja. Živjela sam te trenutke”, kaže Sarajka, napominjući da je potpuno osjetila njegovo poštovanje i ljubav.

Dok se udala za Arapa, Sarajka je dobila mehr (određenu imovinu ili iznos koji njen suprug daje ako se razvede). Uz to, naglašava da nema zabune, svaki joj mjesec daje određenu svotu u eurima kako bi mogla uzdržavati sebe i djecu, kao i za druge troškove.

“Uglavnom traže žene koje se razvode i imaju djecu, to je jedini uvjet, da im osiguraju budućnost. Nije im u interesu imati djecu s tim ženama, mada postoje i takvi slučajevi “, kaže ona.

Izvor: Balkanlifetoday.info

Preporučujemo