U emisiji Slagalica koja se emitirala na RTS kanalu tokom igre “Ko zna zna”, svi koji su pratili kviz iznenadili su se jednom riječju, za koju su mnogi sumnjali da je očita greška.

Na pitanje “Ko se oženio Šamikom, likom iz romana Jakova Ignjatovića”, odgovor je bio “nijedan”. Sam natjecatelj, koji je bio u plavoj stolici, ubrzo je raširio riječ na društvenim mrežama nakon što je pročitao odgovor. Iako su mnogi u početku mislili da je riječ o pogrešci, ubrzo je stiglo objašnjenje na Facebooku.

“Dopustite mi da to ponovim.

Zloupotreba glagolske reakcije je kršenje jezično – književne norme. Na primjer, ispravno je kontaktirati nekoga, ali ne i s nekim. Isto tako, pogrešno je reći da nešto nedostaje, umjesto da nikoga nedostaje, uvodi nekoga u ništa, nešto, školski se stvara miješanjem glagola kao obavijesti.

Glagoli za ženidbu i udaju za nekoga primjer su reakcije lutanja i ovo je jedino dopušteno značenje „naći ženu“ u ovom prijelaznom obliku, primjerice, otac je oženio sina. Konstrukcije pogrešnog tipa umjesto da se udaju za nekog od svojih sugrađana (umjesto da se uda za nekog od svojih sugrađana) Također je pogrešno okarakterizirati svjedoka. Londonsku intervenciju nazvali su preranom, a ne kao nužno zlo u ime vještica.”

Na internetu se vodi velika rasprava o ispravnosti ove riječi, bilo da je ona pravopisna i gramatički ispravna ili ne, zanima nas vaš zaključak. Napišite nam komentar ako imate profesora srpskog jezika, rado bismo vam poslužili vaše objašnjenje.

Ovo nije prva pogreška u programu zagonetki koji se emitirao godinama, a cijelu situaciju možete vidjeti u nastavku.

Izvor: ZB

 

Preporučujemo