Zanimljivosti

Bizarno: Doneli mrtvaca u banku, zaposlenima se slošilo od muke kada su saznali RAZLOG

Obično kažemo da je administarcija komplikovana, da su putevi birokracije jako dugi, zamotani i sve dugo traje.

U većini slučajeva to je i te kako tačno,ali nekada treba pogledati i pozadinu svega, malo šire gledati pa se onda mogu i razumjeti neki propisi i pravila koje nalažu institucije. Tako je i sa bankama koje imaju svoje posebne propise pa jedan od njih je da svako ima pravo na svoj račun postaviti još nekog opunomoćenika . Može se tačno definisati na punomoći koje sve ovlasti ima ta osoba, možda samo podizanje čekova od penzije, ili samo uzimanje izvoda ili ima pravo i na podizanje novca i transakcije.

A ovo je jako važno za osobe koje žive same, ali na žalost, rijetko se starije osobe odluče na to da daju nekome punomoć na račun u banci. A Onda se desi da novac zatreba a ne može se lično podići pa se naiđe na propise banke i na komplikacije.

Tako se desilo u Indijskoj državi Bihar ,u jednoj banci, gdje su svi zaposlenici ostali bez teksta i u totalnom šoku kada je grupa ljudi unijela kovčeg u hol banke i tražila direktora.  Šta se desilo?

Preminuli Mahed Jadav je bio klijen banke, živio je sam u kući gdje je i preminuo pred samu Novu godinu. Kako je živio sam a nije imao potomaka ,njegovo odsustvo i nedostatak zvukova iz stana su prvo primijetile komšije, pa su provalili vrata i našli mrtvo tijelo ovog starca. Kako bi se obavio pokop i sve što treba potrebna su i prilična sredstva pa su komšije pretražile kuću u potrazi za novcem ali nisu ništa našli.

Zato su skontali da je jedini način da dođu do novca sa njegovog računa taj da lično pokojnik “dođe u banku”. Kada su unijeli kovčeg tražili su od direktora da isplati novac sa računa pokojnika potreban za kremiranje istog. Direktor je najprije odbijao jer se moraju poštovati procedure ali je na kraju ipak isplatio novac i vjerovatno nekako našao “rupu u propisu”